În titlu am citat subiectul unui mail primit azi, unul din multele cu această temă.
Așadar, în ultima perioadă a apărut o controversa foarte vioaie, manifestată pe mail, telefon, forum și blog, legată de faptul că programul își permite să considere ultima zi de lucru ca fiind identică cu data încetării contractului de muncă.
În continuare expun o argumentație pe care am mai trimis-o ca răspuns celor nedumeriți:
Indicați o justificare legislativă a acestei interpretări bizare a limbii române. Evident, nu există, pentru că legiuitorul prezumă că termenii sunt clari, fiind prezentați în DEX:
ÎNCETÁRE s. f. Acțiunea de a înceta și rezultatul ei; întrerupere, oprire, sfârșit. ◊ Loc. adv. Fără (de) încetare = necontenit, neîncetat. ◊ Expr. Încetare din viață = moarte, deces. – V. înceta.
DÁTĂ, date, s. f. I. Timpul precis (exprimat în termeni calendaristici) când s-a produs sau urmează să se producă un eveniment. ♦ Indicația acestui timp pe un act, pe o scrisoare etc. (pusă la întocmirea lor). II. Fiecare dintre numerele, mărimile, relațiile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obținute în urma unei cercetări și urmează să fie supuse unei prelucrări. – Din fr. date.
Prin urmare, conform DEX-ului, data încetării ar însemna timpul precis la care se întrerupe/oprește/sfârșește ceva, în speță contractul de munca.
De multe ori, argumentul este “așa mi s-a indicat de inspectorul ITM”. Ce să zic… poate a fost omu’ obosit. Mă îndoiesc că poate cineva să creadă că ce se sfârșește azi, încetează mâine.
Acum, mă întreb și eu: altă treabă nu avem?
Cred ca problema pleaca de la faptul ca de pe vremea lui Cuza deciziile de incetare se faceau cu data de maine, astfel e greu sa il faci pe roman sa schimbe ceva folosit de milenii. Totul pleaca de la ciobanu’ cu oaia si cu fluierele.
Inspectorii respectivi, ar trebui trimisi in deplasari, si sa-si plateasca cazarea din banii dansilor.Sunt curios cum ar reactiona, in cazul unei cazari de trei zile dar pe factura sa le apara 01 – 04 N ..
Cei de la ITM, Casa de pensii si Agentia de somaj considera data incetarii PRIMA ZI CAND NU SE MAI LUCREAZA. Vechimea in munca, zilele efectiv lucrate sau suspendate se calculeaza astfel: prima zi cand nu mai lucreaza minus prima zi de lucru = vechimea in munca. Ex: salariatul s-a angajat in munca la 01.01.2011 si data incetarii este 01.07.2011(ultima zi de lucru este 30.06.2011)Cat este vechime in munca? facem:
2011.07.01 –
2011.01.01
————
—-.06.00 (vechime 6 luni)
Alt argument ar fi ca ultima zi de lucru care este 30.06.2011 este contractul in plina derulare, adica a primit salariul, a fost asigurat, a primit tichet de masa etc., este o zi normala, intreaga de lucru…nu putem spune ca inceteaza in acea zi: ori e zi platita ce figureaza in pontaj, ori nu. Aici nu merge sa filozofam este ca la matematica ori e 1 ori e 0.
Sper ca m-am facut inteleasa.
O zi buna tuturor.
Exact la genul acesta de argumente ma refeream. Nu conteaza limba romana, nu conteaza logica, conteaza ca “stim noi”. Mai mult, nu conteaza ca pensia si somajul nu se calculeaza in functie de Registrul de Evidenta al Salariatilor!
Asta imi place mie la nebunie. Cind organele “considera”. Daaaa. Parca ar avea un orgasm intelectual atunci cind “considera” ceva.
Nimeni nu poate considera absolut nimic. Totul se rezuma la prevederile legii. Ori, asa cum explica Cristi prin comentarii, data incetarii este relativa in legislatie, iar ultima zi de lucru nu este definita in lege.
Da’ nu-i asa: mai bine ii lasam pe incompetenti “sa considere”, decit sa le dam peste nas?
in instructiuni cu privire la revisal spune:
Dată încetare contract – Data DE LA CARE Salariatul îşi încetează activitatea pentru şi sub autoritatea unui angajator conform înscrisului din decizia de încetare (DECI NU DATA LA CARE)
Mai ales ca orice data trecuta in prezentele instructiuni de completare a Revisalului face referire la ora 00:00:00 (deci inceputul zilei mentionate).
Pai daca incetarea se face tinand cont de ora 00.00.00 adica din urmatoarea zi a ultimei zi lucrate, e clar ca programul saga nu interpreteaza corect si face egalitate intre cele 2 mentiuni. Eu inca nu inteleg de ce nu se poate pune acolo in loc de “Ultima zi de plata”, “Data incetarii” – cu mentiunea ca din acea data salariatul nu mai trebuie platit. Astfel se vor evita toate problemele, iar la calculul salariilor se vor face plati pana la acea data.
Deci daca data la care inceteaza contractul e azi, data de la care inceteaza e mine. Ahaaa.. :))
Nu în toate cazurile e așa.
Sunt cazuri în care data încetării nu are cum fi “data de la care” ci “data în care”. Ca urmare expresia folosită în specificații, e una din cele două posibile.
Am explicat asta și aici :)
Codul muncii are cazuri în care data încetării e stabilită ca fiind “data la care” și are cazuri în care data încetării e “data de la care”, de fapt se folosesc sintagmele “încetează la data” sau “încetează de la data”.
Depinde de cazuri. Încetarea cu art.65 nu spune dacă e “de la data” sau “la data”. La încetarea pe art.55 sau 56 e clar. Acolo se delimitează clar cazurile în care încetează “la data” sau “de la data”. Articolul 55, lit.b e elocvent. Art.56 și mai și. În aceste condiții chiar REVISAL 5.0.6 procedează conform codului muncii, chiar dacă în specificații la explicație e doar una din situații. Spre exemplu, pe logica amintită, data de la care încetează contractul de muncă pe perioadă determinată ar fi ziua de după data de final a acestuia. Programul oficial nu va permite ca data încetării să fie ulterioară datei de sfârșit. Nu va permite pentru că nu permite codul muncii. Conform art.56 lit.i acesta încetează “la data expirării termenului”. Sau în cazul decesului unui salariat: contractul nu poate înceta de la data decesului, ci numai la data decesului.
Inteleg ca e precum dezbaterea despre “sau” sau/si “s-au”, depinde de context.Un contract se incheie/termina “la data” X, deci de la 0:00 pana la 23.59, are asa..o stare de pending, sau ma rog..fuzzy, are tot timpul sa se termine dar pana nu se pune “End/Stop” isi poate produce efectele (sau inca se poate beneficia de prevederi fie ele obligatii sau drepturi).Dar “de la data” X+1 0:01 sigur nu se mai poate beneficia de prevederile contractului.Am inteles bine ?
In programul revisal facut de saga data incetarii, asa cum sustineti mai sus ca ar fi corect, este ultima zi de lucru. Avem urmatoarea situatie : un angajat lucreaza in ture. Programul lui din ultima zi de lucru este de la 8:00 la 20:00. Persoana care transmite revisalul are program de lucru pana la ora 16:00. Inainte de terminarea programului, aceasta va transmite revisalul cu incetarea contractului, iar pt aceasta la starea curenta a contractului obligatoriu va schimba din “activ” in “incetat”. Cum poate angajatul fiind in ultima zi de lucru sa figureze incetat? Vi se pare normal?
si de ce in raport per salariat la “Contracte individuale de munca salariat” imi arata data inceperii 01.07.2011 si incetarii 31.08.2011, iar mai jos la “intervale vechime” 01.07.2011 – prezent ?
Data încetării se referă la zi nu la ora din zi. Pe aceleași considerente, putem lua în considerare și faptul că un salariat decedează la locul de muncă făcând infarct, la ora 16. Și la acesta data încetării ar fi a doua zi?
Contractul apare încetat de la acea dată. Și luând în considerare ce spune codul muncii este absolut normal.
@Cristi
eu unul inteleg urmatoarele: ultima zi de lucru se refera pana la 23:59 iar incetarea contractului are loc dupa ora 23:59:59( adica nu se mai prezinta la munca) a doua zi. corect?
Nu. Ați omis milisecundele :)
Data e dată. Discutăm de ziua în care are loc evenimentul, nu de ora exactă din ziua evenimentului.
Problema trebuie “privita” din punct de vedere juridic, nu contabil.
Data incetarii, in acest caz, se refera la data de la care CIM nu mai produce efecte (exceptie clauzele speciale de fidelitate etc).
@admin
HG 500 coroborat cu HG 1105 spune:
“Art. 4-(1)Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art.3 alin. 2, si transmiterea registrului se fac dupa cum urmeza:
—
d) elementele prevzute la art.3 alin. 2 lit. i (data incetarii contractului individual de munca) se inregistreaza in registru LA DATA incetarii contractului individual de munca / LA DATA luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.”
pareri, pareri…. insa concret voi ce data treceti pe decizia de incetare? ex: salariatul X isi depune demisia in care scrie “…..sa-mi aprobati demisia incepind cu data de 15.03.2011…” in decizia de incetare va fi trecuta ce data???
Eu am obiecțiuni față de exemplul dat. Un salariat nu solicită aprobarea demisiei. Demisia este act unilateral de voință, nu se aprobă. O astfel de formulare nu are nimic de-a face cu codul muncii. Un salariat își dă demisia și atât. Demisia și-o dă azi. Contractul de muncă în cazul demisiei nu operează la data la care și-o dă salariatul ci la data la care expiră termenul de preaviz sau la data la care angajatorul, nu salariatul, renunță la preaviz. Ca urmare un salariat își poate da demisia numai în ziua depunerii ei la angajator. Iar contractul va înceta la data expirării perioadei de preaviz. În consecință decizia de încetare va stipula că “la data de …… încetează contractul de muncă al salariatului….”.
Buna. Am gasit dictionarul de termeni in “Specificaţii Tehnice” privind Revisal. Stiu ca e cam vechi topicul dar poate mai intra si altii ca mine. :)
“Dată sfârsit activitate = Data de sfârşit a perioadei de derulare a contractului conform duratei stabilite la semnarea contractului pe perioadă determinată
Dată încetare contract = Data de la care salariatul îşi încetează activitatea pentru şi sub autoritatea unui angajator conform înscrisului din decizia de încetare. ”
Eu le vad ca doua date distincte. Data de sfarsit este ultima zi de lucru a salariatului, iar data incetarii este prima zi in care salariatul e “liber de contract”.
Poate ma insel dar eu asa am inteles.
sursa: http://www.inspectiamuncii.ro/fisiere/ReGES-SolutieTehnica_v2.3_20110815.pdf
Da, dar acel dicționar de termeni, așa cum am mai arătat, nu prea are legătură cu ceea ce scrie în codul muncii legat de aceste spețe. Am mai explicat că în codul muncii nu există definită clar ultima zi de lucru. Am mai explicat că în codul muncii se spune că există data “la care” sau data “de la care” adică momente temporale diferite. Spre exemplu – la data decesului. Nu are cum să înceteze de la data decesului adică de a doua zi ci în ziua decesului. Dar dicționarul de termeni nu ține seama de aceste distincții. El este construit pornindu-se de la ideea că încetarea este a doua zi după evenimentul ce a generat-o.
Oricum, de ceva timp și în program datele sunt independente. Acum în Fișiere-Salariați se introduce ultima zi de lucru, dar dacă utilizatorul vrea să raporteze în revisal a doua zi ca fiind cea de încetare, nu are decât să editeze în revisal, înainte de generarea XML, câmpul data încetării.
CAPITOLUL IV – Codul civil in vigoare
Împlinirea prescripţiei
Art. 2551
Regulile aplicabile
Durata termenelor, fără deosebire de natura şi izvorul lor, se calculează potrivit regulilor stabilite de prezentul titlu.
Art. 2553
Termenul stabilit pe zile
(1) Când termenul se stabileşte pe zile, nu se ia în calcul prima şi ultima zi a termenului.
(2) Termenul se va împlini la ora 24,00 a ultimei zile.
(3) Cu toate acestea, dacă este vorba de un act ce trebuie îndeplinit într-un loc de muncă, termenul se va împlini la ora la care încetează programul normal de lucru. Dispoziţiile Art. 2556 rămân aplicabile.
Art. 2554
Prorogarea termenului
Dacă ultima zi a termenului este o zi nelucrătoare, termenul se consideră împlinit la sfârşitul primei zile lucrătoare care îi urmează.
Art. 2556
Prezumţia efectuării în termen a actelor
Actele de orice fel se socotesc făcute în termen, dacă înscrisurile care le constată au fost predate oficiului poştal sau telegrafic cel mai târziu în ultima zi a termenului, până la ora când încetează în mod obişnuit activitatea la acel oficiu.
@Cristi
totusi data incetare din saga>salariati>registru de evidenta al salariatilor e preluata de la ultima zi lucrata, acea data nu se modifca decat daca modific ultima zi lucrata. Eu am inteles explicatia dvs, dar contralele sunt facute de cei care vor ziua de incetare a ctr sa fie ziua in care acesta nu mai e pontat si nu pun cazul decesului. un caz normal de incetare ctr. doar la o societate tin salariile in saga si deci trebuie sa transmit de aici data incetarii si nu stiu cum sa fac sa nu modifice pontajul din cauza ultimei zile lucrate
Dacă doriți să modificați data încetării în registrul din SAGA, nu e nici o problemă.
Dacă aveți un salariat cu ultima zi de lucru 31 iulie și în registru vreți să apară 1 august, puteți edita în registrul de evidență data încetării modificând data de 31 iulie în 1 august. Cele două date (a ultimei zi de lucru și a încetării) se pot modifica independent una de alta.
@Cristi
daca modific ultima zi de lucru de la salariati, mi se modifica si data de incetare din revisal, si invers. trebuie mereu sa bag 8 ore abesnte nemotivate in ziua in care pleaca, ca o considera lucrata. Cum sa fac?
Nu cred. Dacă operați data ultimei zi de lucru în Fișiere – Salariați, data încetării este editabilă independent în registru.
Am o problema si din ce stiu eu forumul e pentru toata lumea, nu inteleg de ce nu apare undeva un buton cu “Autentificare cont nou”?
Problema este urmatoarea am operat un angajat cu ultima zi de lucru 02.08.2019. In registrul de evidenta am operat data consemnarii 05.08.2019 si data incetarii 05.08.2019. Cand am iesit din registru mi+a aparut ultima zi de lucru 04.08.2019, eu completand cu 2 min inainte cu data de 02.08. Unde este problema? Am facut eu ceva gresit? eu am nevoie sa imi apara data incetarii 05 si data ultimei zile de lucru 02
Forumul este accesibil tuturor celor care au licență SAGA.
Nu se poate ceea ce doriți. Puneți-l absent sau în CFP în perioada 02-05 dacă nu a venit la muncă.
Salut. Pana la urma in 2021 cum se procedeaza? Daca incetarii CIM are loc in ultima zi de preaviz sau cand inceteaza activitatea, efectiv, adica ziua imediat urmatoare? Ultima zi de preaviz, cea de 20, in care imi voi desfasura activitatea, este cea de 18 noiembrie. La noul loc de munca mi s-a spus ca decizia se va face cu data de 19 noiembrie. Deci?